Utolsó kommentek

  • Sir Integra: Oké. Végül is csak azt felejted el, hogy van az a dolog amit úgy hívnak hogy transzneműség. Keress rá, érdekes. Szorosan kapcsolódik ahhoz amiről írni próbáltál, csak ilyen alapvető tudáshiányban ne... (2014.05.13. 18:39) Szakállat növeszteni nem kell félnetek jó lesz
  • pszichonauta: A Cadillac Drive valóban az RTL legjobb húzása volt, már számtalanszor megnéztem. Csak azt sajnálom, hogy a kimaradt jeleneteket még DVD-n sem jelentek meg. Az út majdnem 12 hónapig tartott, ebből l... (2013.10.22. 11:58) Cadillac Drive - Rekviem egy roadmovie-ért
  • Szubjektív: @Fenimore: Valóban, viszont mivel a tévét rengeteg mucsajröcsögei bácsi és néni (értsd: bármilyen vidék kistelepülésén élő) nézi, ahol még mindig csak a három fő csatorna érhető el főként, a lokális... (2013.04.27. 16:03) Félelem és reszketés a médiában
  • SarahConnor: Oké, minden igaz, csak azt nem értem továbbra sem, hogy miért viszik a hírek ennyire túlzásba a negatív híreket. Teszem azt Mucsajröcsögén betörtek egy idős bácsihoz, értem és szörnyű, de nem ország... (2013.04.22. 07:09) Félelem és reszketés a médiában
  • Utolsó 20

Facebook

Itt voltunk először, és most újra, közösségben az erő, minden frissen és ropogósan, kövessetek: facebook.com/mindenszubjektiv

Cafe Frei - Egy kávé a könyvek között

2013.01.12. 20:22 Szubjektív

cafe_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Első bejegyzésünkben már meg kell jegyeznünk, hogy nem csak szubjektívak leszünk, hanem kifejezetten elfogultak is, de legalább ezzel mi leszünk a mai Magyarország egyetlen médiuma, aki nyíltan fölvállalja, hogy torzítja a valóságot (persze, ha nem vesszük a HírCsárdát, innen is emeljük a kalapunk előttük). Történt ugyanis, hogy az első kávémra, amit a Cafe Freiben volt alkalmam megkóstolni, maga az alapító-tulajdonos-híresség Frei Tamás hívott meg egy kis kávé kulturális előadás keretei között. Teljes átéléssel ecsetelte a kávészemek szüretelésének és precíz pörkölésének folyamatát, amely szerinte legalább olyan izgalmas és sokszínű, mint a szőlők és a borok világa. Tudjátok, itt is megvannak a termékeny dűlők és a kiemelkedő évjáratok, persze, ha cukrot meg tejet teszel bele, akkor már szinte mindegy. De azért ne keseredjünk el, mert a Cafe Frei az édesszájú többséghez is alkalmazkodott, egyesítette az kávék olasz és amerikai ízlését, ezzel összehozva Magyarország legjobb népi kávézóláncát.

A probléma ott kezdődik, hogy Budapesten nehéz jó és megfizethető kávézókat találni. Persze tobzódik a Costa Coffee, a CoffeShop Company, meg ugye nem bírtuk már Starbucks nélkül se, és mind tömve van vendégekkel, de húzós áraikkal és közepes minőségű kávéikkal nem válhatnak olyan szentélyekké, mint a római elővárosi pályaudvarok népi kávézói. Hogy mennyi is az annyi? A legtökéletesebb viszonyítási alap a cafe latte, azaz a tejeskávé, ami ugye nem nagy kaland, de ha mindezt Starbucks papírpoharas, filctollal ráfirkantom a nevedet életérzésben kérjük, akkor 620 Ft, addig Frei Tamásnál 350 Ft-ból ugyanez megvan az üvegpoharas variációban. És szerintem ez utóbbi jobb is, nem is kevéssel.


Nyugati mintára a Cafe Frei összeszövetkezett a legnagyobb hazai könyvesbolt lánccal, a Libri-vel, így kicsit elrejtve a megpakolt könyv piramisok mögött találunk rá a beépített kávézóra. A kezdetekben egy-két ember tévedt csak oda a könyvesbolt vendégeiből, ma már egész tömeg tolong, mintha a könyvesbolt csak valami túlméretezett előszobája lenne az italmérésnek. Lecsüccsenünk (már ha van hely, hiszen a népszerűséggel sajnos nem növekedhetett arányosan az asztalok száma) felütjük cikkekkel felturbózott kávé lapot, majd megy a tanakodás, hogy akkor mit is igyunk, hiszen hatalmas a választék, minden kategóriában megtaláljuk a klasszikusokat és az egzotikus újdonságokat, mindnél egy kis kedvcsináló szöveggel megnehezítve dolgunkat. Végül rendelünk a pultnál, majd ha elrikkantják a rendelésünket, szaladunk, és önkiszolgáljuk magunkat, mert itt ez a rendszer. Nem értettünk mi sem a kávézáshoz az elején, de ahogy újabb és újabb alkalmakkal ültünk be a „Freibe” lassan valahogy elkezdtük érezni a dolgot. "Igen, ez a toszkán ristoretto, olyan, mint egy feles, de az íze megmarad a szánkban, és ez egyáltalán nem kellemetlen. Ó, ezt a dohánykávét elsiette a kislány, legközelebb csak akkor rendelünk ilyet, ha nincsenek ennyien. Örmény narancs, ezzel nem lehet tévedni, ezzel lehet ideszoktatni az embereket." Amikor itallap csere van, igyekszünk mihamarabb alkalmat találni, hogy megkóstoljuk az újdonságokat, ugyanakkor egy idő után kialakul egy fix, nagyon erős mezőny, amiből rendszeresen válogatunk, és már ismerősként köszönünk a barristának, hogy fejből mondjuk a rendelésünket.

Már tudjuk, hogy ha össze akarunk ülni egy-egy lelkizős, röhögős, eső elől beszaladós alkalommal, akkor nem a Mekire vagy a Costára kell ráfanyalodnunk, hanem vannak rejtett, könyvesboltoknak álcázott zugok, ahol bárki felfedezheti, hogy az igazi népi kávé nem a vasárnapi ebéd utáni méregerős presszó, és nem is a papírpohárban odalökött barna lötty, hanem igenis gasztronómia.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenszubjektiv.blog.hu/api/trackback/id/tr885014485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása